بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان مرکزی، سیدمحمد حسینی مدیرکل میراثفرهنگی این استان، امروز سهشنبه 4 مهر 96 در اینباره گفت: «علت تمایز محرم در روستای هدف گردشگری انجدان با دیگر مناطق علاوه بر پرشور بودن آن، آیین خاصی است که تنها در این محل برگزار میشود و برای سوگواران جذابیت خاصی دارد. این رسم خاص \"چغچغهزنی\" نام دارد.»
او ادامه داد: «به گفته محلیها هنگامی که واقعه کربلا اتفاق افتاد و خبر شهادت امام سوم شیعیان و یارانش به گوش شیعیان رسید. مردم از شنیدن این خبر بسیار سوگوار شدند و سنگ بر سر زدند. با گذشت زمان سنگ بر سر زدن در این نوع سوگواری مبدل به زدن دو قطعه چوب به هم شد. هر فرد برای خود دو قطعه چوب را طوری تراش میداد که به راحتی در دست گرفته شود و همان صدای سنگ زدن را بدهد و با به هم زدن آنها یاد و عزای سیدالشهدا را بهجا میآورند.»
حسینی اضافه کرد: «صبح روز نهم محرم گروهی از جلوی حسینیه شهدای انجدان حرکت کرده و کوچهبهکوچه و محلهبهمحله بهسمت حسینیه دیلمآباد حرکت میکند و در مسیرسینهزنی، زنجیرزنی، نوحهخوانی و چغچغهزنی میکنند و این اعمال با ریتم خاصی اجرا میشود و همراه با نوای تکخوان چغچغهها را یک بار خم شده و جلوی زانو میزنند و یک بار بلند شده و بالای سر به هم میزنند. گاهی هم با نوای تکخوان چغچغهها را دوبار در پایین و دوبار در بالای سر به هم میزنند و تا هنگام اذان ظهر تمام محلههای روستا را طی میکنند.»
مدیرکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان مرکزی گفت: «بهجا آوردن مناسک عزای حسینی در جایجای استان مرکزی به شیوههای خاص و منحصر به فرد، مشارکت حداکثری مردم روستاها و شهرها در اجرای آنها و آیینهایی بر گرفته از فرهنگ بومی مناطق استان محرم را در استان مرکزی بسیار بیبدیل کرده و این امر باعث شده آثار معنوی مثل مراسم چغچغهزنی روستای انجدان در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسد.»
روستای انجدان یکی از روستاهای هدف گردشگری استان مرکزی است که مقصد تعداد زیادی از گردشگران استانی است و در ماه محرم آیینهای معنوی بسیاری در این روستا اجرا میشود که چغچغهزنی یکی از آنها است.
انتهای پیام/